Fettisdagen!

2011-03-08 | 10:39:51

semlor i alla ära. men vanilj ska det vara!


engla ligger i sängen och dricker välling - är man sjuk så är man .. jag planerar middagen och dagens bakning! jag får alltid ryck och ska baka till höger och vänster när jag är hemma och vabar. det är väl rastlösheten som spökar :) idag är det ju som känt fettisdagen och jag ska försöka mig på att göra semlor med vaniljkräm!

har pratat med både mamma och jossan nu på morgonen och båda varna för torra semlor. någon som lyckats med god icke torra semlor? jag har googlat runt och förstått att det har mkt med jäsningen att göra? att man tar dem för tidigt .. de skulle tydligen dubbla stollek bla bla bla .. ja vi får se hur väl jag lyckas, jag ska göra mitt bästa! jag får väl bygga på mitt mat/bak bloggande och köra en recention på receptet sen :)

nu blir det handling! om jag får med mig lillan ♥


Kommentarer
Anonym

Receptet från sju sorters kakor är mycket bra.



Fastlagsbullar (semlor)

16 st

100 g smör

3 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1/2 tsk hjorthornssalt

ca 1 l vetemjöl



Pensling: 1 ägg



Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Bra då om man har termometer. Har man inte det så ska det i alla fall inte vara för varm.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt, socker, degspad och ägg. Blanda i bakpulvret och mjöl och arbeta degen tills den är smidig. Använde händerna till slut. Låt den jäsa 30 min i bunken, under handduk.

Ta upp degen på arbetsbänken och arbeta den. Baka ut till bullar och lägg dom på bakplåtspapper på plåtar. Jäs väl. Under tiden kan , till exempel, äta laxfrestelse med farmor.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 min på 250 grader. Låt bullarna kallna.

Skär av lock och gröp ur en bit. Fyll semlorna med mandelmassan som man rört ihop med lite grädde. Vispa grädden och klicka på de fyllda bullarna, lägg på locken och sikta över florsockret.

2011-03-08 11:14:10
Lisa

Två bilder längst upp. Konstigt.



Jag har världens bästa recept hemma, dom blir sjukt goda, jag som inte ens gillar semlor hehe.

2011-03-08 11:16:44
nina

Hej mina kära. Hur är det med Engla skruttan som var så pigg lörd/sönd!? Blev semlorna bra eller som de Lena bakade en gång stenhårda...?Jag har efter det aldrig vågat prova. Ha det bra sköt om er. Bamsekramar till båda Nina

2011-03-08 15:36:05
julia

vanilj ska det vara, helt rätt;)

karin

dricker engla fortfarande välling? är hon inte lite för gamal för det?

2011-03-08 18:21:23
emily

karin - har du aldrig hört om vuxenvälling ;) nej då, men engla har special välling som hon ska dricka för att hålla vikt och gå upp :)men sen tycker jag personligen inte att det är ett problem med äldre barn som dricker vanlig välling heller :) så länge mat fungerar och man kan sova utan och kissa osv.

2011-03-08 19:11:22 http://emslo.blogg.se/
mammaxtre

Men vaniljkräm lät gott. Hoppas det gick bra. Jag har lyckats med konsten att misslyckas.



Hoppas hon ska krya på sig lilltjejen.

2011-03-09 06:14:18 http://mammaxtre.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback