Ett långsamt farväl.

2009-04-13 | 19:50:57


Det har varit en fin påsk, väder mässigt. Annars har det varit ett virrvarr av känslor som slungats fram och tillbaka innuti mig.

Det var i lördags. Jag vaknade av att min systers telefon ringde och jag vet att det var något i hennes röst som gjorde att jag flög ur sängen och upp. De hade ringt från sjukhuset och sagt att farmor var sämre. Hon hade under natten fått ont och blivit mattare. Jag, min syster och mamma åkte in direkt och satte oss vid farmors sida. Hon sov djupt på morfinet hon fått tidigare på morgonen. Hon låg stilla och andades tungt och rassligt i syrgasmasken. Efter en stund kom även min farbro Johan.

Vi satt och små pratade, skrattade och ibland satt vi under en talande tystnad. Farmor vaknade några gånger och såg på oss med tindrande ögon och leende läppar. Hon tog oss var och en om ansiktet och såg liksom igenom oss. Jag tror hon såg vår oro och smärta och log för att lugna. Hon talade sluddrigt och inte riktigt förståligt. Precis när morfinet släppt något och farmor blev något vid medvetande så gick jag, Josephine och mamma ner för att köpa lunch och för att ge Johan en stund ensam med sin mamma, min farmor. Han berättade senare att han hade fått sms av min pappa som hade skrivit och bett honom säga till farmor att han älskade henne, så hon förstod. Hon förstod och hälsade samma sak tillbaka. Efter någon timme fick hon mer morfin som gav henne stilla sömn.

Vid sjuttontiden åkte mamma. Vi tre satt kvar, liksom vakandes. Vi visste alla vad som skulle ske men inte när och inte hur. Precis som Johan sa senare, efter, man trodde man skulle missa det, ögonblicket. Men det gjorde vi inte, inte på långa vägar.

Plötsligt ändrades andningens rytm och läte. Jag och Josephine ryckte till och Johan la ner sitt korsord. Tiden var innen och vi alla visste. Vi satte oss tätare omkring och jag höll krampaktigt om farmors ben. Tårarna sprutade när jag plötsligt kom till insikt och vad som faktiskt höll på att hända. Farmor, min farmor höll på att lämna oss. 

Det tog fler, flera andetagen innan hon gav med sig och släppte taget. Innan hon tillsist blev tvungen att ge sig av. Vi grät alla tre och jag böjde mig över det stilla ansiktet som äntligen fått ro och sa "farmor vi älskar dig". Jag vet att hon hörde, men nu från en plats över oss.

Älskade farmor. Kärleken är obeskrivlig liksom smärtan.

Kommentarer
Farbror Johan

Fint skrivet om något så hemskt som vi har varit med om tillsammans. Tack att du och din syster fanns där vi min sida, jag hade inte klarat det utan er. Ni har bägge en stor plats i mitt hjärta.



Mamma log hela vägen in i himmelen..



Kram

Farbror Johan

2009-04-13 20:21:17
ina-bina

Sitter här med tårar i ögonen. Önskar att jag kunde ta över allt det onda, så att du slapp... Det är synd att man inte kam kramas genom datorn, men jag finns här även om jag kanske inte är så bra på att trösta <3

2009-04-13 20:24:47 http://inabina.blogg.se/
Maja

Kära Emily, jag beklagar! Så himla fint du beskrivit den här sista stunden med din farmor! Nu har hon det säkert bra, utan smärta och lidande. Även om hon ju lämnat det kvar hos er..! Tänker på dig.

2009-04-13 21:11:10 http://majao.blogg.se/
Alexandra

Jag beklagar vännen! Otroligt fint skrivet om en sådan otroligt jobbig upplevelse... Tänker på dig. Kramar

Hondjur

Tänker på dig i sorgen gumman! Många varma kramar!

2009-04-13 21:35:17 http://sagoelin.blogg.se/
Caroline

Fint skrivet. Beklagar sorgen!

2009-04-13 21:54:06 http://carromeller.blogg.se/
Sandra

Åh jag är så ledsen för din skull vännen.. Hon är på ett bättre ställe nu, det är värst för dom som blir kvar... Tänker på dig och hoppas att du har det bra, trots omständigheterna!

Puss

2009-04-13 23:39:39 http://sandris.webblogg.se/
Lina

Så fint skrivet. Jag sitter här och minns precis hur det känns att förlora någon. Förstår hur du känner det och jag vet hur ont det gör och hur orättvist det känns. Jag beklagar, verkligen. Ta hand om dig och lillEnglan.

2009-04-14 12:19:59 http://tesla.blogg.se/
elin

lilla, lilla vännen! jag är så himla ledsen för din skull och jag beklagar det som hänt. det känns så orättvist på något sätt. så jävla orättvist!

du skriver så fint. man kan inget annat än att gråta.

STOR kram!

2009-04-14 13:20:14 http://elinelversson.blogg.se/
T

Jag beklagar. Det var ett väldigt vackert avslut hon fick.



Jag önskar jag kunde bära din sorg ett tag, så att du fick vila en stund.

2009-04-14 18:03:44 http://www.starfucced.se
juliasbullar.blogg.se

hemskt söta du, men skönt att ändå få vara med in i det sista kan jag tänka mig.



måste säga att du skriver såå bra och jag inte kan sluta läsa tills sista raden, ta hand om dig <3

2009-04-14 18:23:23 http://juliasbullar.blogg.se/
Petra

så fint du beskrev allt,beklagar sorgen,usch livet e inte alltid rättvist skickar en stor kram

emelie

Jag beklagar din sorg och tänker på dig!

Starkt av dig att sitta hos henne när hon begav sig. Många många kramar!

<3

2009-04-15 11:56:44 http://popkatt.blogg.se/
lou,

usch, blir så ledsen när jag läser det här.

jag vet precis hur det känns för min farmor lämnade oss förra veckan också. :(

2009-04-21 02:34:03 http://lou.webblogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback